menu: Home Books Follow Chat box Sitemap


NOTE** Pindah ke URL baru: solslum.blogspot.my
STICKY** Drop your Link! + Mini Giveaway #01

Wednesday, March 31, 2010

My big sis birthday

dua kek ooo...

for the first time. aku dittinggalkan di gerai kaka ku. sblm ni pun aku x pernah ditinggalkan di siscorn. tiba-tiba hari ni tertinggal.

sblm balik, sis pilih kek sendiri, husband blanja. we got home- sis alus & family was here, business matter. before she went back, the cake kluar dari kotak, dua-dua skali kluar. one from daddy, one from husband. waa.. banyak kek.

mommy gave big sis present. it is...... secret!

ciao.

Label Gedik

tengok! kan dah hilang idea! refresh~ aku teringat banyak situasi di mana kawan-kawan(A) aku kata.. "... ishk, gedik nya dia nii" dan sewaktu dengannya. Kepala aku pun mula berputar~ .

Aku teringat kawan aku sorang ni dengan kuncu-kuncunya(B), yang dilabel gedik. Tapi aku tengok tak gedik pun. Jadi aku pun fikir kenapa mereka boleh di label sebagai gedik.

Orang kata(termasuk aku) gedik=manja yang terlebih suda, sampai aku meluat nak tengok+gatal+overreacting.

Jadi bila aku tengok balik kawanan B, manja pun tidak, boleh-boleh kena label gedik. They more to perempuan kasar yang boleh dikatakan tak tau malu juga laa. Aku hairan laa dunia nii. Lainla kalau A kata mereka ni 'lating'. Yes they are but not Gedik?!

Bila aku refresh lagi kepala otak aku ni. Aku tersedar that there is gedik in group A. They just belum sedar yang mereka act like gedik. Mungkin mereka belum paham apa itu gedik. Mungkin laa..

Aku sebenarnya don't like hal label label ni.. Sebab bila kita label seseorang itu tanpa usul periksa, tanpa mengetahui kebenaranya, bukankah itu sudah termasuk fitnah? dan Kita akan sentiasa fikir orang yang kita label itu macam yang kita label padahal sebenar tidak.

Ingat-ingat la dulu sebelum melabel..

Monday, March 29, 2010

Kenapa Parents Tak Patut Decide Kerjaya Anak-Anak Mereka

Tadi time sekolah, english subject. Kami buat oral tentang "Interesting Career".. The question ask if we agree/not that parent should decide their children's career.. Aku jawab.. tak!
Antara sebab aku tak setuju -yang ada dalam kepala otak aku- is..

Suka hati aku la nak kerja apa, asal halal
segala perkara yang kita lakukan, aku yakin, mesti memuaskan diri. Kalau tak puas/suka, tukar kerja, habis cerita. Iya lah, kita bekerja sepanjang masa. Kalau kerja tu kita tak suka, sepanjang masa juga lah kita terseksa.

We know better about the jobs that we choose
Iya ka? Bagi aku la kan. Kalau kita suka sesuatu itu, kita akan lebih aware pasal benda-benda yang berkaitan dengan benda tu. Confuse?. Aku bagi contoh; Si A fanatik Lady Gaga. Jadi setiap berita tentang Lady Gaga sampai dulu dekat Si A ni. Konklusi, Si A know better about Lady Gaga.

Salary- aku punya
Kerja memang lah ada salary. Kalau takda, bukan  career la tuu.. Dah kita kerja, salary masuk mana? poket kita jugak bukan orang lain. Duit tu pun halal. Kalau dapat salary tinggi sama-sama kita~ enjoy, kalau sekadar mampu, pandai-pandai la save bajet..

Aku yang kerja bukan parents aku
Part yang paling penting.. kita yang nak kerja bukan parent kita.. Pilih laa baik-baik. Macam nak kawin juga laa. Kita yang nak kawin, bukan mammy and daddy kita.. Kan?!

Saturday, March 27, 2010

let the night dark...

biarkan malam ini gelap...
Biar bulan sahaja yang menerangi malam ini..
Be aware of the climate change..
don't let the penguin die!
Save the Earth from burning!
The Earth is ill and need our nurse and care..
im pleading to you to switch your light off
an hour could make a big difference..
Unite!
Fight the climate change!
support Earth Hour
just 60 minutes and you wont even aware of it
but you do aware of the climate change

today is the day


We are saving our home, Earth.
-3h20min until Earth Hour

komunikasi itu penting

dalam sesi soal jawab, ujian lisan bm lepas, kumpulan ath terima satu soalan yang memaksa kepala otak ath ni bergerak dan tidak akan berhenti berputar selagi ath tidak meluahkan segalanya. Soalannya '....cara terbaik selain berkomunikasi untuk bla bla bla' kira begitu la soalan nya. Nasib baik ath tidak memuntahkan pendapat ath yang entah laa bagai mana untuk di ungkap.. so kita pergi ke topik sebenar-

Pendapat ath la kan. Komunikasi itu tidak dapat lari daripada kehidupan kita, manusia. Iya la, bagaimana kita boleh hidup tanpa berkomunikasi? Rakan sekumpulan ath menjawab cara lain selain berkomunikasi adalah dengan beriadah (mind that our topic in the ulbs is "gejala sosial dlm kalangan remaja"). Jadi, bila rakan ath habis menjawab soalan itu, ath pun terpikir lebih dramatik lagi.

Beriadah, adakah itu bermksud tanpa berkomunikasi. ya, ath tahu pendapat ath ni mungkin sukar diterima.. Tapi, katakan lah kita sedang beriadah, tanpa sebarang interaksi, komunikasi yang menampakkan kepekaan kita terhadap anak-anak. Bukankah itu satu aktviti yang sia-sia? Kita mensia-siakan masa, tenaga & segala-galanya.

Komunikasi bukan hanya duduk bedepan untuk bercerita tentang kehidupan. Kita hantar sms dekat bapa pun kira komunikasi. Orang zaman batu yang hanya "uuu.. uuuu. a!" juga komunikasi. Jadi kenapa perlu dipersoalkan tentang komunikasi?

Jika ath pemberi jawapan kepada soalan itu, ath akan jawab, tiada cara terbaik yang lain selain berkomunikasi.

Friday, March 26, 2010

High Speed Broadband - TM UniFi

Ath mengharapkan perubahan baik dalam projek NBI ni. Malam semalam, PM dah umumkan 6 inisiatif jalur lebar kebangsaan ni dan ath bagi harapan yang tinggi juga laa. Memang banyak complain pasal harga tinggi, nak bukti, pergi twitter, servis pun belum rasa sudah nak complain complain.. Tapi kalau ath kira betul-betul, boleh pakai juga la pekej yang disediakan tu. Oleh kerana ath masih belum merasa servis mereka -yang akan ath try jugak- ath tak boleh nak cakap suka hati juga la. Tapi ath hairan kenapa orang sini tidak suka mencuba servis baru. umobile contohnya, pernah sekali ada seorang rakan mati-mati complain yang servis umobile ni tak baik, padahal baru ja nak berjinak kat dunia ni. Okey la ath dah selesai berkata-kata.

link out:
press release -its sound pretty convincing
unifi.my TM unifi - HSBB

Wednesday, March 24, 2010

midnight tregedi

Aku terjaga dari tidur ku. Sakit di perutku semakin berkurang dari sebelumnya. Setelah seketika aku berbaring di atas tilam saiz queen itu, aku melangkah kaki keluar dari master bedroom.

Tanpa hala tujuan, aku dengan pantas meronda rumah aku yang kini sunyi sepi. Aku ke ruang tamu, ku lihat adik ku sedang nyenyak tidur di atas lantai beralas pad milik anak buah ku yang baru lahir.

Entah mengapa aku berasa gelisah dengan keadaan aku pada masa itu. Ku lihat jam dinding di tepi ku - yang kini di ruang makan. Kedua-dua jarum jam menunjuk lurus ke angka 12. Aku menggosok-gosokkan mata ku dan melihat jam itu sekali lagi untuk mendapatkan kepastian. Ternyata mataku tidak bermimpi, ku sangka aku bangun pada jam 2, kerana aku sentisa terjaga pada jam 2.

Rasa gelisah bercampur seram bertambah. Aku tiba-tiba panik bila mulut ku tidak berhenti berpeluh. Bingung, aku sedar yang aku akan membuang 'sesuatu' apabila aku berasa mual. Sampai sahaja aku di dalam tandas, aku terus duduk mencangkung menanti apa yang bakal terjadi.

Peluh dan air mata - yang mengalir tanpa kebenaranku - membasahi muka ku pada malam itu. Aku masih tidak mengerti mengapa digestive sistem ku tidak menerima apa yang ku santap pada hari itu. Mungkin kerana masakan yang berbeza? Kerana bukan masakan ibu ku, mungkin?

Saturday, March 20, 2010

mami ku jalan lagii..

nda puas ke KK, ari ni mama and daddy gi Brunei.. baru ja balik pun... aku sudah kata aku mawu ikut... nya: mana duit mu buat passport. tadi pagi aku bangun lambat sikit, mami and daddy sudah siap tuk berangkat... uwaaa!!! unfair! this is unfair!

hari ni aku try masak talur stangah masak... ah? masak talur stangah masak.. iya cemani.. talur > masak > 1/2 masak.. baru banar... tp nda jadi.. 1/2 masak pun nda.. jadi bagi meng'cover talur yg nda masak tu, aku gureng tu talur... talan iya sama skali...

Friday, March 19, 2010

oh kelas chemistry

semalam aku pun x tawu kalau2 aku lambat sangat atau nda brapa lambat.. tp ari ni... phew.. 30 min lambat... bangun tidur yg bnr2 bangun pkl 6 cam besa... nda rasa papa... then main lappy ku... buku nota la... main la cam besa.. lupa gila laa  ada kelas chemistry... skali ku liat jam.. ngamngam pkl 10:00... muka Cg dalam kepala ku lintas2.. apa lagi.. rumah yg sunyi sepi tiba2 riuh! ingar bingar!

tadi aku bekwn sama butterfly kallerr kuning cair... aku bawa pigi kelas chemist.. bawa pi rotimas.. tapi kan.. iya mati... kana pinyek krita... shit tu krita! adaka di pijak nya... kecian tu butterfly... sadih ku gila!! ~sediiiihh akuu pediiiih, mengenangan dirimuuuu~

key la.. walaupun masih ptg... nanti klu ada stori lagi aku post sini...

Thursday, March 18, 2010

punny me reunion


one of my friend ask me how do i know about the reunion though i am 3A08 student... *jaw drop* why in world she ask me that bonus question.. and she said i was outdated, not aware of the recent news... teruk sangat kah aku nii?

Farah is here!! for our reunion.. and she's getting taller! lama sunguh tunggu gadis sorang ni siapkan diri.. we celebrate peep-ah, Meee-ya, and Shuff-eek birthday. and the cake, too big for my tummy!

like many other day, we played bowling.. and i rarely play this thing, and have no knowledge on how in the world i should play this game. but this is me, i will play it if i do want to play, even though i know nothing... give it a try will you!
 contrast will my friend Suhaila, she won't play walaupun aku paksa, ada udang di sebalik batu ni.. aku tawu, there is a story...


theres funny moment while playing this game.. aku.... baling... bowling..... ke..... backward.... oopppsss..... terplanting.... i told you, i rarely play this thing... well maybe because the bowling is too heavy.. no# 9 ... heavy?.. sakit tu ahh.. jariii... ketawa tah kamu... besok2 klu kamu yg rasa.. ahaa!... but thats my folly so, whatever, laugh about it!! peep-ah la tuu, ketawa labih2... basar tebuka mulutnya... naseb baik nda ku masuk kan tu bula barat...

iehh lawak ehhh... adakah baling ke blakang... naseb jua nda jauh teplanting... baik sdh tu kan membaling, skalinya... bhua! uhuk uhuk ahak!


then, kami cari tmpat makan.. pusing pusing pusing pusing -bday girl marah- pusing lagi... last last stop arah Food Court... bagus! kin sakit kaki ja pusing2... smua lagi tu restoran di survey.. except for deen.. Makan lah kami sekalian... aku, nasi ayam jdi pilihan... and yg pling penting jagung susu! nda ko panuh parut.. blum lagi mkn cake..



wahai cake, ramai nya cream mu... aku x suka cream.. x taw knp.. klu aku makn cream, lain rasa tkk ku.. cam x bleh bckp ni... jadi cream-cream yg x d mkn d jadi kan pencalit muka... Siapa kana calit ahh?? tp yg pasti bday girl kana... ahhh.... dtg ko lagi arh ku... me=can't be expected... yes its true.. tanya la lee-yea..


okey selesai critera reunion

my mommy sudah balik!! yeye.... first thing i minta from my sis is... the Novel... uuuu~ and i saw plastic bag- Times .. uuu~ is that my book!... oh yeah!! dpt buku trus tutupline.. sdh smpai chap 9/40^

masih excited geng...

Tuesday, March 9, 2010

esok semalam dan hari ini.. the squad & me

esok we will have majlis penutupan sukan smkl yg ke 50.. so mestilah ada lintas hormat!!
alamak.. tag kadet salah jait!! x tidur la aku malam nii.. x la.. my sis will jait kan that damn thing for me.. cuz if im the one who jait it.. it will bengkang bengkok laa hasil nyaa.. do the best squad! aku yg hitam +hitam gik... apa will i get.. kita tunggu~ esok!!

semalam "selesai mnjlni lathn +han chief"
the squad ada latihan +han, cuz ada perselisihan faham in the squad!!.. well.. i don't sokong any side, cuz both x mawu mengalah, and both x bertimbang rasa..

hari ini kawad lagi
the squad should have our practice this afternoon, but some of the cadets refuse to do that.. oke for me though.. but we ada juga la kawad sikit pagi tadi..

Sunday, March 7, 2010

esok isnin aku mawu chewing gum

aku kan.. langsung x ingat apa yg si i-kal ckp ari tuu.. yg aku tawu esok ada raptai.. naik bas skulah.. x taw la.. aku semgat sangat ari ni... replies believe it or not, aku sdg pki baju polis skrg ni... siap sma beret lagi.. naseb baek pakai sluar jeans...

lagi kan.. aku kan skrg ni.. addicted ngan chewing gum... ohh tidak.. mahal ohh chewing gum ni...x pa la.. skali skala tukar desert... slalunya i-skrim, gulgul, now gummy... panat la jua aku men chew chew nii.... tapi memang aku ska chew pun.. gulgul pun aku chew, ice-cream lagi la.. ehhh silap.

pernah skali aku kawad sambil chewing gumm.. believe it or not, nobody perasan aku sdg chew gummy... keherannan~

buh bye

Saturday, March 6, 2010

kelmarin yg pijar

ha?
something wrong with the tajuk..

k la.. sbnrnya gini...
aku x sampat maw tulis kemarin.. atu pun te save in draft ja..
kemarin kan..  kan ada latihan kedet.. so tuk ari tu.. kami kena suroh pki full uni... yg x best nya.. uniform aku butang pun blm jait.. so, aku suroh my mother to jahitkan for me...+ kecilkan tu baju yg gabah2.. then lps skolah.. aku balik rumah la kan.. butang oke.. baju.. still gabah2... time pun kesuntukan tinggal 1 and half hour till i'll have to lapor diri... then dgn 2 pasang tangan.. means 4 tangan la.. bajuku siap di kecilkan in 30 min.. tapi cincai la.. banang pun colorfull... kasut pun x bepolish.. and cuz polishing my shoes takes time.. i decide to minyak it.. you ada faham?

today.. very tiring! kamu percaya aku bleh jatuh masa balik rumah.. aku kluar kreta.. jln sikit... sikit lagi sampai.. kedebush jatuh... muahahahhahahahhhhaa.. lucu ehhh... my father got angry and shout to me "kenapa kian ko capi2"... then i replied "mana ikah tawu".... memang lucu la klu kamu ada di crime scene.. naseb baek nda trus masuk dlam kolam yg x ada aing.... begulek banar... 720darjah..

chief said our kawad is very good+smart.. and the team have chance on winning next week competition... its fun to hear the kiri kanan kiri in jinggle bells rhythm.. ha.. whoever explored that..

aku x tawu la lirik ni banar ka inda..
nah

kedet polis semangat gemilang
sentiasa berani, maju & tangkas
terus maju, terus mara
kita pastikan berjaya
kedet polis labuan ho!

Friday, March 5, 2010

minggu berantam

aku berantam sma siapa??

sama paper la!! siapa lagi!!!

paper?

paper~?

ahh?

march test paper laahh...

image not mine*
paling best dlm minggu ni is.. aku x akan dgr my teacher bising2 masa mengajar aku.... they would just sit and do their job and i do mine.. well.. mine is suck though.. facing the paper make my head spin like 270 degree roller coaster.. iya lahh.. apa nda.. tawu la aku nii.. org yg susah tuk study hard & study smart.. i just read the text and then nothing happen.. its not that i dont want to study, its just not the way i want to study... yess.. reading the text only is not what i call study...

jadi.. i think la kan.. i will only pass my P.I paper. well my BM memang sdh pass pun.. english should also pass.. but not addmath and physics.. my chemistry might be fail too.. est.. too many confusing text.. so i dont know what my result will be.. ED.. well.. never sure with answer... what else.. ohys.. math!.. objective maybe give me some marks.. but the subjective question.. maybe will just give me talur... sivik and pjk.. no one knows... oh iyaa.. SEJARAH!... lupa la pulak.. like ED.. never sure with answer.. banyak sudah yg aku salh...

okey laa.. sampai sini saja entri ari ni.. tuk minggu depan.. Majulah Sukan Untuk Negara!

Credits:

Video Editor:
WMM
Sony Vegas Pro 10.0

Image Editor:
Photoshop CS4
MSPaint
Paint Tool SAI
Photoscape

Screen capture:
CamStudio
Hypercam2
Fraps

Photoshop Brushes:
Bored In Class by eraweb
Cool Brushes by XxMortainxX
Cute Doodles by Coy-Dreamer
Cute Randomage brushes by MiNTSEx
Cutsie Vector by circle of fire
Back to school by dieddead46
Doodle Brush Pack by AJK-Original-Stock
Doodle Buddies by chocolatecrusade
Happy Heart Attack by eraweb
Squarefaces brushes by HG Design
Handmade Doodle brushes by Punksafetypin
Random Doodle brushes by anonymous 16
Random scribbles brushes by lpdragonfly
many brushes from obsidiandawn.com < my favorite